Dolenjski muzej prejel donacijo arheoloških plakatov Muzeja antičkog stakla iz Zadra

Direktorica Dolenjskega muzeja Jasna Dokl Osolnik in direktor Muzeja Antičkog stakla iz Zadra dr. Ivo Fadić, sta v torek, 17. decmbra 2019, podpisala dogovor o trajnem sodelovanju med muzejema. Ob tej priložnosti je muzej prejel tudi donacijo arheoloških plakatov iz omenjenega muzeja. Donacija predstavlja obogatitev muzejske zbirke arheoloških plakatov, ki je edinstvena v Sloveniji in ena največjih v Evropi, saj vsebuje več kot 1100 primerkov. Vsebuje primerke iz 23 evropskih držav in obsega plakate iz obdobja od šestdesetih let preteklega stoletja do danes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V sedemdesetih letih preteklega stoletja je kustos Tone Knez začel z zbiranjem arheoloških plakatov, najprej z območja tedanje Jugoslavije, kasneje pa tudi od drugod. Leta 1980 je pripravil prvo razstavo v Novem mestu. Sledili sta dve v Ljubljani in leta 1998 še ena v Novem mestu. Plakati tematsko predstavljajo arheološke razstave, izkopavanja, najdišča, posamezne predmete, kulture, muzeje, zbirke, kongrese in srečanja. Vsebina časovno zajema obdobje od prvega pojava človeka do sodobnosti.

Zbiranje plakatov za muzejsko zbirko je poteka individualno in od vsega začetka sloni na prijateljskih povezavah z arheologi iz Slovenije in tujine, ki prijazno zbirajo, prinašajo in darujejo plakate, ki jih ali pripravijo v ustanovah, kjer delujejo, ali pa jih prinesejo od drugod. Večina je bila pridobljena na tak način, saj smo doslej prejeli le dve donaciji. Leta 2011 so se avstrijski kolegi iz muzeja v Innsbrucku odločili, da svojo zbirko 230 arheoloških plakatov podarijo našemu muzeju, leta 2012 pa so nam kolegi iz Arheološkega muzeja iz Zagreba podarili 20 plakatov. Vsem posameznim darovalcem smo hvaležni za vsak nov primerek, ki še dodatno obogati našo izjemno zbirko, ki odstira zanimiv in raznolik svet arheološkega delovanja