Leon 120 let – velika razstava o izjemni športni poti in življenju olimpionika Leona Štuklja

Odprtje razstave: 12. november 2018, Galerija Dolenjskega muzeja

E-vabilo

Novo mesto je že 120 let povezano z Leonom Štukljem. Dokončno je stopil iz anonimnosti leta 1924, ko je osvojil prvo olimpijsko medaljo in so ga v domačem mestu navdušeno sprejeli. Vse od tedaj spada med znane in slavne Novomeščane, na katere je mesto ponosno in jih želi ohranjati v zgodovinskem spominu. Leon Štukelj je bil sprejet med častne občane Novega mesta že leta 1968. Tudi Leon je ves čas svojega življenja ohranjal stike in izražal naklonjenost svojemu rojstnemu mestu. Do smrti je poudarjal, da je Novomeščan. Nanj spominja ime ulice, športne dvorane ter spomenik v Kandiji.

 

Najmlajši sokolski telovadci v Novem mestu, 1908. L–D: tretji v prvi vrsti Leon Štukelj, četrti Božidar Jakac.

 

 Leon Štukelj pri treningu v Ljubljani (1928. leta), priprave za Amsterdam 1928.

 

 Med pripravami za OI v Amsterdamu, Maribor 1928.

 

Dolenjski muzej Novo mesto se bo olimpioniku poklonil z obsežno spominsko razstavo z naslovom LEON 120 LET, ki jo pripravlja avtorska skupina šestih članov in bo postavljena v treh prostorih. V prvi dvorani bo poudarek na povezavi Leona Štuklja z njegovim rodnim Novim mestom ter njegovimi upodobitvami na različnih umetniških delih. V drugi dvorani bo predstavljena njegova bogata športna pot, saj še danes velja za najuspešnejšega slovenskega športnika po osvojenih medaljah na olimpijskih igrah. V tretji dvorani bo v ospredju Štukljevo zasebno življenje – Leon in Novo mesto, Štukljeva družina v Mariboru, njegovo spremljanje olimpijskega gibanja, srečanja z znanimi osebnostmi ter spomin na praznovanje njegove 100-letnice v Novem mestu. Tako bo prvič prikazanih veliko število predmetov iz njegovega zasebnega življenja, s čimer bo presežen okvir njegovih izjemnih športnih uspehov in bo v ospredju poudarek slogana, ki spremlja Štukljevo leto – Zdrav duh v Novem mestu. Predmete in dokumente je muzeju za pripravo razstave prijazno odstopila gospa Lidija Pauko, njegova hči.

Ker je Leon Štukelj zagotovo v svetu najbolj prepoznaven Slovenec, saj ga je samo v televizijskem prenosu odprtja OI v Atlanti videlo okoli 3 milijarde gledalcev, je prav, da ga v tej luči spoznajo tudi nove generacije Novomeščanov in Slovencev.

 

 Sponzorji in financerja