Na novinarski konferenci predstavili razstavi NOVO MESTO Tisočletja na okljuku Krke in Srednjeveške pečnice Novega mesta

Na današnji novinarski konferenci je Dolenjski muzej predstavil obsežno zastavljen projekt ob počastitvi 650. obletnice Novega mesta. Kot je v uvodnem nagovoru povedala namestnica direktorja Jasna Dokl Osolnik, pripravlja muzej ob tej priložnosti kar dve razstavi, veliko interdisciplinarno, pri pripravi katere so sodelovali vsi kustosi Dolenjskega muzeja in arheološko, ki nastaja v sodelovanju s Centrom za preventivno arheologijo Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

O razstavi NOVO MESTO Tisočletja na okljuku Krke je podrobneje spregovoril vodja projekta in soavtor Borut Križ, vsebinsko je razstavo predstavila koordinatorica razstave in soavtorica Majda Pungerčar, oblikovalka Maja Rudolf Markovič pa je predstavila njena oblikovalska izhodišča. Ob tej priložnosti bo izšla tudi obsežna monografija o Novem mestu.
Otvoritev razstave bo na predvečer občinskega praznika, 6. aprila 2015 ob 19. 15 uri, v Galeriji Dolenjskega muzeja, slavnostni sprevod izpred rotovža proti Dolenjskemu muzeju pa se bo, po historičnih vzorih – ob spremljavi godbe, pričel ob 19. uri. Na dan občinskega praznika, 7. aprila 2015,  si bo mogoče ogledati razstavo brezplačno, vse do 21. ure.

17. aprila bo v Mali dvorani otvoritev razstave Srednjeveške pečnice Novega mesta, katerih značilnosti je na kratko predstavila Katarina Udovč z Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Izjemno dragocene lončene pečnice iz 15. in 16. stoletja, so bile najdene na zavarovanih arheoloških izkopavanjih v starem mestnem jedru.