Odprtje arheološke razstave Tisočletna nekropola

Ob včerajšnjem kulturnem prazniku smo na odprtju arheološke razstave Tisočletna nekropola 30 let zavarovalnih arheoloških izkopavanj na Kapiteljski njivi v Novem mestu zabeležili izjemen obisk, kar nedvomno dokazuje, da se Novomeščani identificiramo z bogato arheološko dediščino, predvsem pa, da nam ni vseeno zanjo.
Na razstavi smo predstavili rezultate treh desetletij nepretrganih zavarovalnih arheoloških izkopavanj na Kapiteljski njivi. Z dokumentarnimi fotografijami ekip strokovnjakov – prostovoljcev, ki so sodelovali na izkopavanjih in arheološkimi predmeti, smo tako želeli poudariti 30-letno prizadevanje arheologov za rešitev in ohranitev naše skupne dediščine. Prvič so si obiskovalci lahko ogledali tudi nekaj predmetov v stanju kot jih arheologi vzamejo iz prsti in so do restavriranja na ogled samo strokovnjakom v depojih.

Razstava je na ogled v Mali dvorani, do 7. maja 2016.

Medijski prispevki o razstavi:

RTV SLO

MMC RTV SLO

Dolenjski list

Vaš kanal

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kustos arheolog Borut Križ z direktorico Direktorata za kulturno dediščino gospo Jano Mlakar.

 

 Z leve prosti desni:direktorica Dolenjskega muzeja Jasna Dokl Osolnik, župan Gregor Macedoni, ga. Jana Mlakar, kustodinja arheologinja Petra Stipančić in kustos arheolog Borut Križ.

 

Vokalistka Ana Čop

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Otroci so se preizkusili pri izkopavanju v arheopeskovniku.