Vabljeni na pohod Po Poti kurirjev z Baze 20 do TV 15

V soboto, 24. julija, bo v okviru letošnjega Poletja v Kočevskem rogu in organizaciji Dolenjskega muzeja potekal pohod Po Poti kurirjev z Baze 20 do TV 15.
Zbor bo ob 8:30 na parkirišču pod Bazo 20.

Vodstvo slovenskega odporniškega gibanja, ki se je aprila leta 1943 naselilo na Bazah 20 in 21, je za svoje delovanje potrebovalo hitre, zanesljive in varne povezave z enotami in odbori na terenu. V ta namen so po vsej Sloveniji razvili mrežo relejnih kurirskih poti s 152 postajami, med katerimi so pripadniki terenskih vodov zvezo vzdrževali večinoma peš. Takšnih relejnih kurirskih zvez ni med drugo svetovno vojno vzpostavilo nobeno drugo evropsko odporniško gibanje. O njihovi učinkovitosti in skrivnostnosti so svojim centralam z občudovanjem poročali že tudi člani zavezniških misij, ki so jih na svojih poteh imeli priložnost spoznati.

Med aprilom 1943 in decembrom 1944 so se kurirske poti stekale v kurirsko postajo TV 15 v Občicah. Od tu je bil do Baze 20 le še skok. V hiši s številko 6, v kateri je postaja delovala, je bil tudi sedež komande slovenskih relejnih postaj. Na pomen tistih dni opozarjata spominski plošči .
Na pohodu bomo spoznali delček Poti Kurirjev in vezistov, ki je danes najdaljša slovenska transverzalna pot. Naš pohod bo dolg 8 km. Z nadmorske višine cca 600 m se bomo do Občic spustili za 400 m in se po isti poti spet dvignili nazaj na izhodišče. Pot ves čas poteka po markirani gozdni stezi in ni težka. Na nekaterih delih je ovira na poti ležeče kamenje, zato hoja ne bo povsem sproščena.

Potrebna oprema: terenska obutev in obleka (dolge hlače), malica in voda iz nahrbtnika, zaščita pred soncem, dežjem in klopi.