Vabljeni na vodeni sprehod po Novem mestu

Spoštovane meščanke in meščani!

Dolenjski muzej Novo mesto in Mestna občina Novo mesto vas ob novomeškem občinskem prazniku vljudno vabita na voden sprehod po Novem mestu, s poudarkom na prometnem položaju mesta skozi čas in nastanku prazgodovinskega naselja s pripadajočima grobiščema na Marofu.

NAZAJ V PRETEKLOST NOVEGA MESTA
nedelja, 7. april 2024, 15.00.
Pričetek na Muzejskih vrtovih.

PROGRAM:
– zbor na Muzejskih vrtovih
– 15 minutni ogled razstave Življenje na tej in oni strani — Novo mesto pred 3000 leti
– sprehod s postanki od muzeja mimo Ljubljanskih mestnih vrat in Novega trga do Marofa in na Kapiteljsko njivo ter povratek po Kettejevem drevoredu

V Dolenjskem muzeju Novo mesto je od decembra 2023 na ogled razstava Življenje na tej in oni strani — Novo mesto pred 3000 leti, v okviru katere ves čas pripravljamo spremljajoče dejavnosti, ki podrobneje osvetlijo posamezne vsebine. Ob občinskem prazniku pripravljamo tematsko vodstvo po mestu in tako prispevamo k praznovanju občinskega praznika.
Vodstvo je posvečeno prometnemu položaju Novega mesta, ki je bistveno vplival na razvoj naselij na tem območju od prazgodovine dalje. Na pot se bomo podali iz srednjeveškega mesta nazaj v preteklost, spoznali, kdaj in zakaj so nastali drevored ob Novem trgu in Kettejev drevored ter nova prometnica ob vznožju Marofa proti Bršljinu.
Voden sprehod se nadaljuje na prazgodovinsko naselbino, kjer boste prisluhnili arheološki podobi najdišča Marof, ki se mogočno dviguje nad mestnim jedrom in ga sestavljajo tri območja: prazgodovinska utrjena naselbina Marof, prazgodovinski grobišči Kapiteljska njiva in Mestne njive.

Organizator:
Dolenjski muzej Novo mesto in Mestna občina Novo mesto
Izvedba:
Petra Stipančić, Majda Pungerčar, Lavra Fabjan