Začetek prazničnega tedna z otvoritvijo razstave NOVO MESTO Tisočletja na okljuku Krke

Z včerajšnjo otvoritvijo razstave NOVO MESTO Tisočletja na okljuku Krke smo vstopili v slavnostni teden jubilejnega 650. leta. Za uvod v otvoritveno slovesnost so na svojstven način, po historičnih običajih, poskrbeli godbeniki, ki so na čelu slavnostne procesije vodili občane od rotovža, do Dolenjskega muzeja.
Ob branju ustanovitvene listine, ki ga je prebral Tomaž Koncilija, smo se vrnili v 14. stoletje, natančneje na dan 7. aprila 1365, ko je Rudolf IV. Habsburški ustanovil Rudolfswert in mu s podelitvijo številnih privilegijev omogočil razvoj in obstoj. Zbrane obiskovalce je nato pozdravila namestnica direktorja Jasna Dokl Osolnik, ki je izpostavila več kot eno leto trajajoče in predvsem strokovno sodelovanje pri pripravi razstave, pod katero so podpisani vsi kustosi Dolenjskega muzeja. Vsebino in posebnosti razstave je zbranim na kratko predstavila kustosinja Majda Pungerčar, razstavo pa je slovesno otvoril župan Gregor Macedoni. V svojem nagovoru občanom je poudaril, da zgolj z raziskovanjem preteklosti spoznavamo, da je imelo naše mesto tako vzpone kot tudi padce, vendar vedno štejeta napredek in razvoj, ki sta Novo mesto pomenljivo zaznamovala na vseh področjih, vidno na področju kulturne dediščine.  
Slovesnost so popestrili izjemni glasbeniki, sicer člani Big Banda Krško, s priredbami kot so Grem domov v Novo mesto skupine Rudolfovo,  Voda skupine Dan D, Zato sem noro te ljubila Tatjane Gros ter Na svoji zemlji Marjana Kozine.

Razstava je obiskovalcem Dolenjskega muzeja na ogled vse do 6. aprila 2015.  

Radio Krka: Tisočletja na okljuku Krke