Šege in navade

Velikonočno praznovanje

Ogled dela etnološke razstave in predmetov povezanih s šegami o veliki noči na Dolenjskem: od pomladnega slavja, ki je pomenilo radost in veselje, ko se mrtva narava po dolgi zimi spet prebudi v življenje, do krščanstva, ki je poganskim pomladnim slavjem dodalo še svojo vsebino. Trajanje: 45 minut.

Delavnice

Krašenje pirhov z rastlinskimi motivi
Okrašeni pirhi so simbol novega življenja in prebujajoče se narave. Z njimi si krasimo dom in obdarujemo najdražje. Okrašeni pirhi so tudi nepogrešljivi del velike noči in so ena najstarejših velikonočnih jedi. Surova jajčka okrasimo s pomladanskimi rastlinami in jih skuhamo v lupinah rdeče in rjave čebule. Trajanje: 30 minut .


Pisani pirhi

Okraševanje jajčk z različnimi tehnikami. Trajanje: 45 – 60 minut.

Izdelovanje velikonočnih pisanic
Okraševanje izpihanih jajčk z raztopljenim voskom in barvanjem. Udeleženec prinese tri izpihana jajčka.

Trajanje: 120 minut.

* Dejavnosti so primerne za izvedbo tehniških in kulturnih dni, za učence pri izbirnih predmetih, interesnih dejavnostih in za nadarjene učence.

Praznični mesec december

Staro se poslavlja, prihaja novo. Učenci so ves mesec v nekem posebnem pričakovanju, saj zadnji mesec v letu označuje večje število pomembnih dni in praznikov. Učencem ob ogledu etnološke razstave, značilnih predmetih in slikovnem gradivu predstavimo pomembne dni in praznike v tem mesecu ter jih seznanimo s spremljajočimi šegami in navadami. Z učenci spregovorimo o vsebini teh praznikov in praznovanj, o izdelavi in vsebini voščilnic, darilih … Trajanje: 45 minut.

Ogled dela etnološke razstave in predmetov povezanih z decembrskim praznovanjem. Predstavimo vse pomembne dneve in praznike v tem mesecu: advent, Miklavž, božič, dedek Mraz , novo leto in končamo s tremi kralji. Trajanje: 45 minut.

Delavnice

Izdelava Miklavža in njegovega spremljevalca parkeljna.
Trajanje: 45 minut.

Ročna izdelava papirja
Učenec spozna celoten postopek od priprava papirne mase, precejanja in sušenja. Ker se mora papirna masa nekaj dni sušiti, učenci izdelajo voščilnice iz istega ročno izdelanega papirja v muzeju  čez teden dni.
V skupini največ 15 učencev.
Trajanje: 60 minut.

Izdelava voščilnic 
iz ročno izdelanega papirja, ki so ga predhodno naredili v muzeju, lahko pa tudi iz drugih materialov. Trajanje: 30 – 45 minut.

Novoletni okraski iz lecta, ovčje volne, slame ali drugih naravnih materialov.

Trajanje: 30 – 45 minut.

Ovčke iz prave ovčje volne
Mehke in tople ovčke bodo lahko služile kot okras, darilo ali obogatitev domačih jaslic. Trajanje: 45 minut

* Dejavnosti so primerne za izvedbo tehniških in kulturnih dni, za učence pri izbirnih predmetih, interesnih dejavnostih in za nadarjene učence.