Lan je lan, z njim je posla leto in dan – ljudski pregovor

Predice in tkalci , dokumentarni film, iz cikla Domače obrti na Slovenskem, TV Slovenija. Trajanje: 30 minut. Učenci ob filmu spoznavajo pridelavo in predelavo vlaken rastlinskega in živalskega izvora, lanu in volne.

Lan je lan, z njim je posla leto in dan

Učenci ob didaktičnih pripomočkih spoznajo postopke pridelave in predelave lanu in ostalih tekstilnih surovin, postopek tkanja (osnovna nit, votek in votkovna nit) najprej na prazgodovinskih, nato še na sodobnih statvah in druge načine izdelovanja tekstilij. Trajanje: 45 minut.

Delavnice

Moja zapestnica 

Na tkalski deščici, ki sodi med  najstarejšo in najpreprostejšo tkalsko napravo, pojasnimo pripravo osnovnih niti in njihovo pričvrstitev, pripravo votka ter pokažemo postopek tkanja. Učenci nato v tkalsko deščico napeljejo osnovne niti, navijejo votek in tkejo. Stkejo si zapestnico ali okrasni trak za lase.  Trajanje: 60 minut.

Moja zapestnica
Na modelu namiznih statev pojasnimo pripravo osnovnih niti in votka ter pokažemo postopek tkanja. Učenci nato na lesene okvire napeljejo osnovne niti, navijejo votek na leseno pretikalo in tkejo. Vsak otrok stke svojo zapestnico in jo odnese domov. Trajanje: do 60 minut.

Polstenje iz prave ovčje volne
Iz volnenih vlaken učenci spolstijo eno ali več kroglic in jih nanizajo v izdelek.Trajanje: 45 minut.

Novoletni okraski iz volne (vile, angeli)
kot okras božično novoletne jelke.  Lahko pa ljubko figurico podarijo tudi kot samostojno darilo. Trajanje: 30 minut.

(OP: Zadnja delavnica je aktualna predvsem v prednovoletnem času.)

* Dejavnosti so primerne tudi za učence pri izbirnih predmetih, interesnih dejavnostih in za nadarjene učence.