Medičarstvo in svečarstvo na Slovenskem

Od voska do sveče in od medu do lecta

Medičarstvo in svečarstvo na Slovenskem, iz cikla Domače obrti na Slovenskem,dokumentarni film, TV Slovenija. Trajanje: 30 minut.
Učenci ob ogledu filma spoznajo značilnosti te mestne in trške obrti, zvedo, kako so izdelovali oblivane, vlečene in votivne sveče, kako so vtiskovali lect v lesene modele ter izdelovali barvasto pecivo v obliki figur z okraski (lect), v katerih krajih so bila središča lectarske obrti ter način prodaje medičarskih in svečarskih izdelkov.

Medičarstvo in svečarstvo na Dolenjskem, ogled dela etnološke razstave
Učenci novo znanje, ki so ga pridobili ob ogledu filma, ponovijo ob razstavljenih medičarskih in svečarskih izdelkih, spoznajo pomen sveč in medenega peciva v vsakdanjem življenju nekdaj in danes.
Trajanje: 30 minut.

Delovni list: za različne starostne stopnje.
Trajanje: 30 minut.

Delavnici

Izdelava svečk
Učenci se seznanijo z materialom: čebeljim in umetnim voskom, izdelajo sveče z ulivanjem v model in plavajoče svečke, po želji svečke tudi okrasijo. Na koncu iz čebeljega voska ulijejo v kalup medeni okrasek.
Trajanje: 60 minut

Lectovo srce – srce sreče
Učenci iz testa oblikujejo srce (ali kako drugo obliko piškota), ga spečejo in pobarvajo z barvno glazuro, nato pa okrasijo z barvno sladkorno peno.
Trajanje: 30 do 45 minut.