Nova fotografska razstava v Jakčevem domu: Fotografija novomeških avtorjev

FOTOGRAFIJA NOVOMEŠKIH AVTORJEV

Jakčev dom Dolenjskega muzeja
9. december 2016 – 22. april 2017

Avtorica razstave: Jasna Kocuvan

Zamisel o razstavi z naslovom Fotografija novomeških avtorjev se je porodila ob pripravljanju razstave Stoletje in pol fotografskih pogledov na Novo mesto, ki sta jo leta 2015 v počastitev 650. obletnice ustanovitve Novega mesta pripravili kustodinji Dolenjskega muzeja, etnologinja Ivica Križ ter umetnostna zgodovinarka Jasna Kocuvan. Na takratni razstavi sta avtorici predstavili izbor fotografij od najstarejših upodobitev Novega mesta do sodobnih digitalnih fotografij, ustvarjenih v letu 2015.

Tokrat predstavljamo delovanje profesionalnih in ljubiteljskih fotografov, ki so s svojim intenzivnim ter zanesenjaškim fotografskim delovanjem postavili Novo mesto ob bok umetnostnim središčem takratne Jugoslavije ter ga uspešno predstavljali tudi zunaj njenih meja. Mnogi izmed njih se tudi v današnjem času uspešno predstavljajo tako v domovini kot širše, predvsem v okviru številnih samostojnih in skupinskih fotografskih razstav in dogodkov.

Razstava je razdeljena na dva dela, in sicer na zgodovinski del, kjer je skozi ustvarjene fotografije ključnih akterjev predstavljen kratek pregled fotografske dejavnosti v obdobju od konca sedemdesetih do devetdesetih let prejšnjega stoletja V tem delu bodo predstavljeni naslednji avtorji: Gregor Čampa, Saša Fuis, Stojan Golob, Mitja Pelko, Bojan Radovič, Marko Švent in Andrej Virc. V drugem delu bo predstavljena sodobna avtorska fotografija fotografov, ki se z njo aktivno ukvarjajo in so na kakršenkoli način povezani z Novim mestom. Predstavljeni bodo: Saša Fuis, Stojan Golob, Jure Kastelic, Borut Peterlin, Boštjan Pucelj in Bojan Radovič.

E-vabilo