Slovesnost in odprtje razstave Četrt stoletja Policijske uprave Novo mesto: utrinki iz zgodovine policije na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju

Četrt stoletja Policijske uprave Novo mesto: utrinki iz zgodovine policije na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju

V Dolenjskem muzeju Novo mesto bo 28. 6. 2016 odprtje razstave z naslovom Četrt stoletja Policijske uprave Novo mesto: utrinki iz zgodovine policije na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju, ki je na pobudo Policijske uprave Novo mesto ob 25-letnici njihovega delovanja, nastala kot skupni projekt obeh inštitucij. Datum ni izbran naključno, saj bo odprtje hkrati posvečeno tudi obeležitvi dneva državnosti Republike Slovenije, spominskemu dnevu Mestne občine Novo mesto –  26. juniju – v spomin na dan začetka osamosvojitvene vojne za samostojno Slovenije – ter 27. juniju, dnevu slovenske Policije.

V letošnjem letu obeležujemo 25 let samostojnosti naše države. V procesih osamosvajanja Slovenije in vojni v bran samostojnosti 1991, je imela, poleg Teritorialne obrambe, civilnih struktur, različnih društev in številnih posameznikov, pomembno vlogo tudi milica. Zato je poleg predstavitve zgodovine policije od leta 1850 do danes na razstavi in v knjigi namenjen poseben poudarek tudi temu obdobju. V Dolenjskem muzeju bo ta razstava že peta po vrsti v zadnjih 25 letih, ki med drugim obravnava tudi ta čas slovenske zgodovine.

Prikaz zgodovine policije si sledi v kronološkem zaporedju; začne se z letom 1850 s prikazom žandarmerije oziroma orožništva v Avstro-Ogrski, nadaljuje z osvetlitvijo orožništva v obdobju Kraljevine SHS/Jugoslavije, narodne zaščite v času druge svetovne vojne ter delovanja milice v socialistični Jugoslaviji. Temu sledi predstavitev vloge milice v vojni v bran samostojnosti Slovenije leta 1991, razstavo pa zaključuje predstavitev policije danes. Na razstavi so na ogled predmeti, kot so uniforme, osebna oprema in predmeti orožnikov ter miličnikov, orožje, različne drobne tiskovine, napisne table, prevozna sredstva, predmeti kriminalistične tehnike itd., ki poleg fotografskega, avdio in vizualnega gradiva tvorijo njeno jedro.

Dolenjski muzej gradiva na temo policije v preteklosti ni načrtno zbiral, zato so ga za pripravo razstave posodili potomci ali sorodniki orožnikov, miličnikov pa tudi nekdanji miličniki in še danes aktivni policisti ter institucije, ki hranijo tovrstno gradivo. Le-to je povezano z ljudmi in območjem  jugovzhodne Slovenije, ki danes sodi v okvir Policijske uprave Novo mesto

Pomembno je, da se gradivo s področja policije zbira in ohranja kljub posebnemu položaju policije in predmetov, povezanih z njo. Zavedati se je namreč treba, da je tudi to naša dediščina, del naše zgodovine, tako lokalne kot nacionalne, zato jo je potrebno ohraniti za naslednje generacije.

Avtorica razstave in urednica publikacije: Marjeta Bregar.
Avtorji besedil v publikaciji: Marjeta Bregar, Pavel Čelik, Borut Likar, Miha Molan, Janez Ogulin in Darinka Kolar Osvald.
Oblikovalka razstave in publikacije: Sandra Hrovat.

Razstava bo v Galeriji Dolenjskega muzeja na ogled do 10. oktobra 2016.

Zapisala: Marjeta Bregar

 Vabilo.pdf

Kapa s ščitnikom in piščalka slovenskega policista, 2016. Predmeta hrani: Policijska uprava Novo mesto. Foto: Boštjan Pucelj.

 

Suknjič in kapa paradne uniforme orožniškega stražmojstra Leopolda Povšeta, ki je služboval v Novem mestu, 1905. Predmeta hrani: Dolenjski muzej Novo mesto. Foto: Boštjan Pucelj.