Gostujoča arheološka razstava “Čivki iz preteklosti. Slovenska arheologija skozi zvoke, simbole in prve zapisane besede.” v Frankfurtu, Nemčija

13. 10. 2023 – 17. 03. 2024

Med13. oktobrom 2023 in 17. marcem 2024, je v Arheološkem muzeju Frankfurt (Archäologisches Museum Frankfurt) v Nemčiji na ogled arheološka razstava ČIVKI IZ PRETEKLOSTI. SLOVENSKA ARHEOLOGIJA SKOZI ZVOKE, SIMBOLE IN PRVE ZAPISANE BESEDE. Razstava je nastala na pobudo frankfurtskega muzeja, v sklopu spremljevalnih dogodkov mednarodnega knjižnega sejma v Frankfurtu, katerega častna gostja je Slovenija.

Razstava, na kateri je slovenska arheologija predstavljena skozi tri specifične vrste predmetov (tiste, ki jih povezujemo z zvokom in glasbo; simbolne predmete; predmeti, ki nosijo najzgodnejše zapisane besede), je plod dela desetih muzejev, ki hranijo slovensko arheološko dediščino, in sicer: Dolenjski muzej Novo mesto, Narodni muzej Slovenije (ki projekt vodi), Pomurski muzej Murska Sobota, Pokrajinski Muzej Koper, Gorenjski muzej, Tolminski muzej, Pokrajinski muzej Celje, Pokrajinski muzej Ptuj Ormož, Goriški muzej in Mestni muzej Ljubljana.

Dolenjski muzej se na razstavi predstavlja s petimi predmeti: z bronastim sceptrom (Novo mesto, Kapiteljska njiva, grob XXIX/2), s stekleno ogrlico (Novo mesto, Kapiteljska njiva, grob XIV/41), z lončeno ropotuljico (Novo mesto, Kapiteljska njiva, grob 595), z zlatim prstanom (Novo mesto, Kapiteljska njiva, grob 390) in s hišasto žaro (Draga pri Beli Cerkvi, grob 20).