Vnuka slikarja Josipa Germa Dolenjskemu muzeju podarila devet izjemnih likovnih del

Prof. dr. Primož Šegedin in Metka Golec, vnuka slikarja Josipa Germa, sta pretekli teden Dolenjskemu muzeju podarila 9 likovnih del, ki jih njun ded ustvaril v Pragi, v svojem zgodnjem, najplodovitejšem obdobju. Donacija obsega štiri oljne slike in pet risb.
 
Slikar Josip Germ sodi med vidne predstavnike akademskega realizma na prelomu 19. stoletja, ki ga odlikujeta natančna risba in bogat kolorit. Vrsto let je bil pedagog na novomeški gimnaziji, pri njem so se učili risanja mnogi poznejši umetniki, umetnostni zgodovinarji in drugi pomembni strokovnjaki, kot npr.: Mihael Kambič, Jože Cvelbar, Božidar Jakac, Anton Podbevšek, Zdenko Skalicky, Marjan Mušič, Jože Gorjup, Emilijan Cevc, Bogomil Komelj, Vladimir Lamut in drugi. Vidno vlogo je igral tudi v javnem in kulturnem življenju prve polovice 20. stoletja v Novem mestu.

Na umetnostnozgodovinskem kustodiatu Dolenjskega muzeja je danes shranjenih 20 umetnikovih del, povečini gre za risbe, nekaj je izjemnih oljnih podob. Od leta 2006 lahko obiskovalci na Stalni likovni razstavi Dolenjskega muzeja v Jakčevem domu vidijo tri umetnikove oljne podobe: Avtoportret (1893), Belopeško jezero (1900) ter Poletni večer na Jadranu (1914).
 
Podarjena likovna dela pomembno dopolnjujejo dosedanjo zbirko, hkrati pa bodo omogočila dodaten vpogled v umetnikovo ustvarjalnost. V bodoče bodo v zahvalo za prijazno gesto donatorjev in tudi na njuno željo, dela umeščena v prenovljeno stalno zbirko.

Levo: prof. dr Primož Šegedin, desno: gospa Metka Golec