1. Mednarodni bienale likovne vizije, Etike[te] – Strah 2019

19. 08. 2019 – 21. 09. 2019

Društvo likovnih umetnikov Novo mesto po dveh mednarodnih projektih znova organizira projekt, posvečen sodobni likovni umetnosti, tokrat 1. MEDNARODNI BIENALE LIKOVNE VIZIJE, ETIKE(TE) – STRAH 2019.

V okviru projekta avtorji raziskujejo in likovno proučujejo področja na temo STRAHU. Projekt je bienalne narave in je letos delno posvečen trenutno vsesplošno prevladujoči eksistencialni vsebini, ki se dotika najbolj pereče problematike – migracij. Občutja, ki jih povezuje skupni imenovalec »strah«, povsem odganjajo pozornost javnosti od drugih, pomembnejših tem in problemov. Umetnost mora skupaj z drugimi deležniki in akterji družbenih procesov ozaveščati in opozarjati na ta pojav, hkrati pa ponujati pozitivne eksistencialne modele bivanja in rešitve perečega svetovnega problema.

Po drugi strani pa je projekt razširjen še na ostala področja STRAHU, ki je pomemben dejavnik v življenju slehernega posameznika in prisoten v našem vsakdanjem življenju. Le malo je čustev, ki imajo takšen vpliv na naše delovanje, obnašanje in počutje kot strah. Strah je osnovni mehanizem za preživetje, ki se sproži kot odgovor na določene dražljaje, kot sta bolečina ali nevarnost. Je sposobnost prepoznavanja nevarnosti in vodi k potrebi po soočenju z nevarnostjo ali begu pred njo. Seveda je strah čustvo, ki nam je prirojeno. Strah je emocionalna osnova tesnobe, anksioznosti, ki je skupni imenovalec vseh čustvenih in tudi razpoloženjskih motenj in je tudi sestavni del temeljne osebnostne dimenzije.

Študijsko zasnovana bienalna razstava bo pretresala naša moralna načela, politična in verska hotenja ter nas ne nazadnje opominjala na ekološke in okoljske zagate, povezane z odnosom človeka do narave in do ljudi.

Poleg razstavljenih del v Jakčevem domu, so ostala dela razstavljena še v Galeriji Simulaker, ter prostorih Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto.