Kleparska razstava Agnič (Agnitsch)

26. 09. 2019 – 27. 10. 2019

Razstava bo na ogled: 26. september 2019 – 27. oktober 2019

Z razstavo predstavljamo predmete, ki so povezani s kleparsko dejavnostjo dveh generacij družine Agnič v Novem mestu in so bili podarjeni Dolenjskemu muzeju Novo mesto.
Kleparski mojster Andrej Agnič (Agnitsch) starejši je bil rojen leta 1857 v Koprivniku na Kočevskem. V svoji stroki se je kot pomočnik izpopolnjeval na Dunaju in v Nemčiji. V osemdesetih letih 19. stoletja je v Novem mestu odprl stavbno in galanterijsko kleparsko delavnico. Kupil je hišo na današnji Hladnikovi ulici 1, nekdaj Kapiteljski ulici 1, in jo okoli leta 1904 pozidal na novo. Delavnica je opravljala vsa stavbna krovska in kleparska dela, izdelovali pa so tudi predmete iz različnih vrst pločevine za hišno rabo in gospodarstvo, kot so kopalne kadi, vedra, različne modele in pekače za peko in sladice, kotličke za vodo, posode za shranjevanje masti ali petroleja, kangle za mleko, kangle za zalivanje, lijake, sklede, lonce, zajemalke, velnice, pasje znamke, trtne škropilnice, žveplalnike za čebelarje in vinogradnike, ter vrsto drugih uporabnih predmetov. Izvajali so tudi vsa popravila teh izdelkov. V svoji trgovini so prodajali tudi pločevinaste izdelke drugih delavnic, na primer kotle za žganjekuho.
Po smrti Andreja Agniča starejšega je leta 1926 vodenje kleparske delavnice prevzel sin Andrej in jo tudi posodobil. V delavnici je bilo zaposlenih od osem do devet pomočnikov in vajencev. Po poroki se je z ženo Angelo bolj posvetil vodenju gospodarstva na veleposestvu dvorca v Srebrničah. Vodenje kleparske delavnice pa je leta 1934 s pogodbo prepustil mojstru Rudolfu Bevcu, ki je vrsto let prej delal v njihovi delavnici.