FLORES IN COLORES

23. 03. 2012 – 20. 05. 2012

NUK

  


Pogled na samostan iz vrta.
Foto: Boštjan Pucelj

Flores in colores

Knjižni zakladi iz Frančiškanskega samostana Novo mesto

Frančiškanska knjižnica v Novem mestu hrani zanimivo knjižnično zbirko, ki med drugim vsebuje vrsto dragocenih primerkov starih tiskov iz 16. stoletja. Pisana zbirka gradiva se je skozi stoletja povečevala in dopolnjevala skladno z dejavnostmi samostanske skupnosti, njeni začetki pa sovpadajo z ustanovitvijo samostana (1469). Dandanes lahko v lepo prenovljeni in prijetni knjižnici obiskovalci občudujejo medicinske knjige, slovarje, teološka in filozofska dela, ilustrirane potopise in farmakopeje ter druga dela, ki so zaradi svoje tematike, zunanje podobe ali svoje provenience nedvomni pričevalci duhovne veličine lokalnih prebivalcev takratnega časa in sledečih stoletij.

Maribor in sodelujoča mesta, med katerimi je tudi Novo mesto, letos nosijo naziv Evropska prestolnica kulture. Poleg tega je frančiškanski red v letu 2009 praznoval 800-letnico od ustanovitve reda in hkrati 540-letnico prihoda frančiškanov v Novo mesto. Projekt predstavitve dragocenosti te knjižnice se je pričel že leta 2006 ravno z namenom obeležitve teh pomembnih dogodkov. Pri projektu so sodelovale različne kulturne ustanove in podjetja. Poleg Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK), ki je pripravila razstavo dragocenosti iz samostanske knjižnice in poskrbela za digitalno obnovo v Sloveniji edinstvenega izvoda farmakopeje Hieronymusa Bocka Kreutterbuch iz sredine 16. stol. (1572) so pri projektu sodelovali še restavratorji Arhiva Republike Slovenije (ARS) in Založba Brat Frančišek. Finančno pa so projekt podprla podjetja Krka, MFC.2 in Lestra. Na razstavi v Dolenjskem muzeju Novo mestu, ki jo bo na ogled od 23. 3. – 20. 5. 2012, si bodo obiskovalci lahko ogledali izbor najlepših in najpomembnejših tiskov 16. stoletja iz knjižnice Frančiškanskega samostana Novo mesto in se poučili o zgodovini tega samostana, ki je močno vezana na kulturno zgodovino Novega mesta. Obiskovalci si bodo med 30 originalnimi, več kot pol tisočletja starimi tiski, lahko ogledali tudi izjemen, ročno koloriran izvod renesančne farmakopeje, restavrirane v ARS. Celotna digitalna kopija te obnovljene knjige pa je vsem dosegljiva prek spletne strani Digitalne knjižnice Slovenije – dLib.

Ob razstavi je izšla tudi barvna znanstvena monografija Flores in colores, v kateri avtorica razstave Ines Jerele podrobno opiše gradivo samostanske knjižnice, o njeni zgodovini nekaj več pove njen skrbnik p. Felicijan Pevec, knjigo kot materialni objekt pa predstavi Jedert Vodopivec. Dodani so še konservatorsko-restavratorski postopki, izvedeni v NUK-u in ARS. 

Ines Vodopivec

 

Obložene police samostanske knjižnice.
Foto: Boštjan Pucelj