Izginjajoče kulture – Arne Hodalič in Katja Bidovec

08. 12. 2017 – 17. 03. 2018

Fotografski projekt Izginjajoče kulture je timsko delo priznanega fotografa Arneja Hodaliča z nadarjeno studijsko fotografinjo Katjo Bidovec. S projektom predstavljata izginjajoče avtohtone etnične skupine in ljudstva v najbolj odmaknjenih predelih sveta; tam, kjer še vedno živijo tako kot pred stoletji, a so kljub težki dostopnosti marsikje že na robu izumrtja.

Pri fotografiranju sta uporabila šotor iz črne tkanine in več močnih studijskih bliskavic, s katerimi sta zelo natančno osvetlila portrete naključno izbranih predstavnikov posameznih ljudstev. Čeprav so fotografije posnete v zelo oddaljenih in težko dostopnih območjih in včasih v zelo težkih ali celo nevarnih razmerah, učinkujejo kot da so posnete v pravem fotografskem studiu. Fotografije so nastale v treh državah; Etiopiji, Indiji ter Namibiji.

Projekt je hkrati poklon fotografu Edwardu S. Curtisu (1868-1952) in njegovim ikoničnim fotografijam severnoameriških Indijancev, ki jih je posnel na prelomu iz 19. v 20. stoletje. V obdobju 24 let je posnel 40.000 fotografij, ki veljajo za redek in nepogrešljiv vizualni prikaz že zdavnaj izginule kulture.