Bajeslovna bitja v ljudskem izročilu Dolenjske ali Kam so se skrili škrati?

14. 09. 2023 – 08. 02. 2024

Kljub hitro spreminjajočemu se svetu ter hitremu načinu življenja se radi vračamo k povedkam, bajnim bitjem in pravljicam. Na prvi pogled se morda res zdi, da so pravljice del otroštva. Nekateri raziskovalci trdijo, da imajo otroci še možnost, da bitja vidijo in jih občutijo. Pa vendar so tako v preteklosti kot tudi danes v povedkah našli odgovore na marsikatero nepojasnjeno, neznano dogajanje v življenju in naravi.

Škratje skupaj z ostalimi bitji, povedkami in pripovedovanjem sodijo v del nesnovne kulturne dediščine. V letu 2023 obeležujemo Unescovo leto varovanja nesnovne kulturne dediščine.

Zaradi njene ogroženosti smo se v muzeju odločili za tematiko, ki je predmetno sicer težko oprijemljiva, a vseeno privlačna za obiskovalce. V okviru raziskave smo iskali že objavljene in neobjavljene zgodbe o škratih in drugih bajnih bitjih ter njihove nove različice, ki so se ohranile med ljudmi.

Razstava je tudi spodbuda k beleženju zgodb, v katerih se skrivajo znanje in arhetipska spoznanja naših prednikov. Z mislijo, da jih ohranimo za naše zanamce, bomo v njih morda našli prave odgovore na aktualna vprašanja sveta.

KAKO JE S ŠKRATI? Janez Bogataj

PRAVLJIČNE POTI SLOVENIJE Irena Cerar

ŠKRATI IN BALET Janez Mejač

OD KOD SO ŠKRATI MOKRONOŽCI? Stane Peček

ŠKRATI IN LUTKE Polonca Bartolj

UPODOBITVE MITOLOŠKIH BITIJ Maja Poljanc

KAKO LAHKO V SLOVENIJI POSTANEŠ PRIPOVEDOVALEC? Irena Cerar

Elektronska knjiga ob razstavi