Maja Poljanc Hortus conclusus

01. 06. 2024 – 14. 09. 2024

Maja Poljanc je avtorica prve ilustrirane enciklopedije slovenskih mitoloških bitij (Encyclopedia Mythologica Slovenica), s katero je naredila velik korak v pokrivanju belih lis na področju vizualne predstavitve slovenskega mitološkega panteona. Na razstavi predstavljamo 32 izvirnih ilustracij mitoloških bitij.

Slovanska oz. ožje slovenska mitologija je bogata z božanstvi, ki izvirajo iz slovanske mitične zavesti in so največkrat povezana z različnimi vidiki narave. Predstavljena so torej številna boštva, na primer Kresnik, Perun, Svarog ali boginja Mokoš,  ki so jim naši predniki pripisovali nadnaravne moči. Dopolnjujejo jih raznovrstne bajeslovne živali, ki večinoma personificirajo naravne ali nezemeljske sile; od zlobnega zmaja, ribe Faronike, ki nosi na hrbtu svet, do enorožca, volkodlaka, strupenih kuščarjev in kač. Avtorica ilustrira tudi bitja, ki spadajo na področje demonološkega izročila; duhove narave in hišne duhove, različne pošasti in stvore ter duše prekletih, ki se po izročilu vračajo v svet živih. V ta segment so uvrščena tudi bitja s katerimi so povezani različni obredi žrtvovanja, darovanja in zdravljenja z magijo, ki so jih poganska ljudstva izvrševala v zavetju noči ali ob polni luni.

Maja Poljanc se vse od zaključka študija na akademiji vešče spoprijema tudi z izzivom čiste knjižne ilustracije. Ker uspešno združuje sodobni likovni izraz v kombinaciji z reminiscencami na preteklost in elementi ljudske umetnosti, v vse večjem obsegu sodeluje z različnimi slovenskimi pisci. Na razstavi smo za ta segment predstavitve njenega dela izbrali ilustracije dveh romanov domače založbe Goga – romana Sebastijana Preglja ter Julije Lukovnjak, kot ekvivalent pa smo jima dodali ilustracije izbranih pesmi Svetlane Makarovič in koreopesnitve Katje Gorečan. Premierno postavljamo na ogled tudi ilustracije za prihajajočo knjigo Slovenologija II, avtorja Noaha Charneya, ki naj bi izšla letos. Da bi v kar najširši obliki predstavili avtoričino tvorno širino in kreativen domet, prinaša razstava tudi vpogled v njeno ilustracijo za izdelke na področju alternativne glasbe.