Zdenko Huzjan Sozračje sveta

18. 02. 2022 – 04. 05. 2022

Razstava Zdenka Huzjana z naslovom Sozračje sveta je vpogled v umetnikovo razmišljanje, dojemanje, doživljanje in občutja; v njegov svet, ki se razteza od panonsko občutenega prostora, prežetega z otroškimi spomini, do daljnih dežel, ki jih je raziskoval in preučeval njihove kulture, od starodavnih simbolov, verovanj do magičnega sveta človeških čustev. Svet, ki je prepreden z umetnikovo izjemno senzibilnostjo dojemanja najglobljih človeških eksistencialnih stisk.
Zdenko Huzjan je eden najbolj izvirnih in mojstrsko dovršenih likovnih umetnikov, ki je ustvaril obsežen opus, večinoma ciklično nastajajoč, v najrazličnejših likovnih tehnikah od risb, slik, grafik in skulptur. Svojo prepoznavno, izrazito ponotranjeno osebno likovno govorico je zgradil že v zgodnjem obdobju svojega ustvarjanja in ji vseskozi premočrtno ostaja zvest. Njegov likovni jezik je zavezan figuralnemu slikarstvu, tako je v središču podobe ekspresivna figuralika antropomorfnih podob, kdaj tudi živalskih, ki brezčasno lebdijo v brezprostorju. Figure so grenko začinjene z zavedanjem o minljivosti, krhkosti, ranljivosti in sklonjenih glav ter sključenih poz tiho opozarjajo na neizbežno. Huzjan se rad dotika sicer čisto življenjskih tem, staranja, oslabelosti, tudi smrti, ki pa je v našem kulturnem prostoru, v človeški zavesti zaznamovana z neprijetnimi občutki, nelagodjem in tesnobo. Njegove slike tako gledalca na nek način prisilijo, da se sooči z najglobljimi, včasih tudi najtežjimi temami življenja.

Katalog razstave

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdenko Huzjan (1948, Lendava) je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorju Gabrijelu Stupici, nato pa obiskoval specialko za slikarstvo pri prof. Janezu Berniku. Leta 1997 je bil habilitiran v rednega profesorja za risanje in slikanje na Oddelku likovne pedagogike Pedagoške fakultete v Ljubljani. Za svoje ustvarjalno delo je prejel mnogo nagrad. Predstavil se je na 123 samostojnih razstavah, od tega na 6 retrospektivnih in preko 420 skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini.
Ob slikarstvu, ki je osrednja nit Huzjanovega umetniškega izražanja, njegova ustvarjalnost prehaja tudi v literaturo, poznan je namreč tudi kot pesnik in esejist.