Bridka jekla, zveste puške

08. 02. 2020 – 09. 08. 2020

Na razstavi je na ogled orožje iz depojev Dolenjskega muzeja, ki sega vse od prazgodovine do 21. stoletja. Razstavljenih je 48 kosov hladnega in strelnega orožja ter vojaške zaščitne opreme. Predmeti so predstavljeni po sklopih in v kronološkem zaporedju. Med najstarejšimi predmeti, ki so bili pridobljeni z arheološkim izkopavanjem, so sekira, sulična ost, meč ter deli ščita in čelade. Sledi hladno orožje iz različnih obdobij: dvoročni meč, helebarda in bojni kij. Večje je število sabelj in bajonetov. Strelno orožje je razdeljeno na puške, ki se začnejo z arkebuzo in končajo z jurišno puško. Najstarejša razstavljena pištola je kremenjača, najmlajša pa je prva serijska pištola izdelana v Sloveniji. Med največje razstavljene predmete sodijo težki mitraljezi ter protioklepna orožja. Zaščitno opremo predstavljajo čelade iz različnih obdobij, neprebojni jopič, prsni oklep ter miniatura viteškega oklepa.
Obiskovalci o izvoru, izdelavi, tehničnih lastnostih in delovanju orožja lahko več izvejo na panojih in videoposnetkih. Na razstavi je na voljo več replik različnega hladnega in strelnega orožja ter zaščitne opreme, kjer lahko pobližje spoznajo rokovanje z njim. S pomočjo didaktičnih iger lažje spoznajo razvoj orožja ter preverijo natančnost svojega streljanja.
Posebnost razstave je možnost, da se obiskovalci v okolju virtualne resničnosti preizkusijo v vlogi viteza, rokovanju z različnim orožjem, lahko se tudi bojujejo z nasprotnikom.

Razstavna zloženka