Glasba skozi objektiv Draga Vovka

12. 11. 2021 – 12. 02. 2022

Avtorja razstave: Matej Rifelj, kustos zgodovinar in Drago Vovk

Pol stoletja je že, odkar se Novomeščan Drago Vovk z glasbo ukvarja kot avtor zapisov in fotografij ter tudi kot avtor radijskih oddaj, na različne načine povezanih z glasbeno ustvarjalnostjo. Bil je sodelavec številnih domačih revij in časopisov, pripravljal in vodil je glasbene oddaje na Radiu Študent, Radiu Glas Ljubljane, Valu 202 in na Prvem programu Radia Slovenija.
Kot organizator glasbenih prireditev, tako samostojno ali kot urednik za pop in jazz glasbo na Festivalu Ljubljana, je na naše koncertne odre pripeljal številne svetovne umetnike. Raziskoval je razvoj slovenske ljudske glasbe, številnih domačih in tujih glasbenih tradicij in jih na različne načine posredoval občinstvu. Nekatere slovenske glasbene umetnike je popeljal na evropske koncertne odre in festivale. Vsa z glasbo povezana dogajanja je beležil tudi kot fotograf in si ustvaril obsežen arhiv.
Na razstavi je predstavljena izključno slovenska glasba različnih glasbenih zvrsti, od rocka, kantavtorjev in popa do ljudske in narodnozabavne. Pomemben poudarek je na dolenjsko-belokranjsko-posavski glasbeni dejavnosti iz obdobja, ko so se prelomni trenutki odvijali tudi v širšem, slovenskem glasbenem razvoju (z glasbo Lojzeta Slaka, Henčka, Tatjane Gros, skupine Rudolfovo in drugih). Predstavljeni so tudi drugi odmevnejši slovenski glasbeniki, skupine in glasbeni dogodki po celi Sloveniji. Poleg fotografij glasbenikov so razstavljeni tudi plakati, časopisni članki, inštrumenti, glasbene nagrade, oblačila in osebni predmeti, gramofonske plošče in drugi nosilci zvoka. Obiskovalci razstave glasbo lahko poslušajo na gramofonu, kasetofonu, džuboksu in sodobnih napravah za predvajanje zvoka, dobro razpoloženi pa lahko tudi zapojo in zaplešejo.