Lojze Slak – virtuoz na diatonični harmoniki; Moje plošče so moje knjige

Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka

Lokacija razstave:  Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka, Trg 8, 8216 Mirna Peč

Avtorja razstave: Majda Pungerčar in Matej Rifelj, Dolenjski muzej Novo mesto
Avtorja digitalnih vsebin: Alojzij Slak in Robert Slak
Oblikovanje razstavne opreme: Tomaž Slak
Oblikovanje razstave: Mateja Muhič
Avtor fotografij: Robert Kokol, DT Foto Asja

Na razstavi je s pisnim in slikovnim gradivom, s predmeti, glasbo in filmi predstavljeno življenje in delo mirnopeškega rojaka Lojzeta Slaka. Na sprehodu skozi njegovo življenje od rojstva do smrti začutimo vpliv dolenjske pokrajine, ljudi in ljudske glasbe na njegov glasbeni ustvarjalni opus. Slakovo življenje je bilo prežeto z glasbo. Bil je virtuoz na diatonični harmoniki, pisec skladb in besedil ter ustanovitelj in vodja Ansambla Lojzeta Slaka. Harmonikam, ki so pod njegovimi prsti tako nepozabno zvenele, je dodal »Slakov gumb«, ki ga lahko vidimo na razstavljenih harmonikah.

Ansambel Lojzeta Slaka je nastal z združitvijo Tria Lojzeta Slaka in pevskega kvinteta Fantje s Praprotna leta 1964. Ansambel je deloval 47 let. Skupne poti so jih vodile na nastope po vsej Sloveniji in pogosto med Slovence izven meja domovine po Evropi, enkrat v Avstralijo in petkrat v Ameriko. Izdali so 58 glasbenih albumov, ki jih je mogoče videti na razstavi skupaj s številnimi nagradami, prejetimi za veliko število prodanih albumov in priljubljenost med poslušalci doma in v tujini – tudi v ZDA, kjer so pod vplivom Slakov nastali »Button Box« klubi in polka maše.
Rekonstrukcija vadbene sobe iz Slakove družinske hiše v Guncljah z originalnim pohištvom in inventarjem nudi obiskovalcem vpogled v okolje, kjer je nastajala Slakova glasba. Žena Ivanka ter sinova Slavko in Robert so bili ves čas močno vpeti tudi v Lojzetovo glasbeno življenje, saj je bil Lojze Slak tudi mož in oče, sin in brat, prijatelj in sodelavec, vinogradnik itd.

V Mirni Peči boste na svoj račun prišli ljubitelji kot tudi poustvarjalci Slakove glasbe. Na avdio-video točkah boste lahko po osebnem izboru poslušali številne uspešnice in si ogledali nastope glasbene skupine. Raziskovalcem Slakove zapuščine je namenjen razširjen izbor gradiva, kjer bodo lahko pregledali Slakovo pesmarico, časopisne članke idr.
Posebnost razstave je rekonstrukcija odra. Ansambel Lojzeta Slaka je običajno nastopal na odru, na razstavi pa boste to možnost imeli obiskovalci. Na odru je na voljo harmonika, na katero boste lahko zaigrali svojo najljubšo Slakovo skladbo. Na željo boste lahko svoj nastop posneli z glasbeno in video spremljavo Ansambla Lojzeta Slaka. »Harmonika show« nudi muzikantom z diatonično harmoniko doživetje, kot ga še ni bilo na razstavah v Sloveniji.