Gostovanja razstave Bajeslovna bitja v ljudskem izročilu Dolenjske ali Kam so se skrili škrati? v Mokronogu in Dolenjskih Toplicah

12. 03. 2024 – 12. 04. 2024

Škratje skupaj z ostalimi bitji, povedkami in pripovedovanjem sodijo v del nesnovne kulturne dediščine, katero smo kot Unescovo leto obeležili v preteklem letu.

Zaradi njene ogroženosti smo se odločili za pripravo razstave s tematiko, ki je predmetno sicer težko oprijemljiva, a vseeno privlačna za obiskovalce. V okviru raziskave smo iskali že objavljene in neobjavljene zgodbe o škratih in drugih bajnih bitjih ter njihove nove različice, ki so se ohranile med ljudmi. Razstava je tudi spodbuda k beleženju zgodb, v katerih se skrivajo znanje in arhetipska spoznanja naših prednikov. Z mislijo, da jih ohranimo za naše zanamce, bomo v njih morda našli prave odgovore na aktualna vprašanja sveta.

V letošnjem letu pripravljamo serijo gostovanj razstave Bajeslovna bitja v ljudskem izročilu Dolenjske ali Kam so se skrili škrati? po občinah Dolenjske, in sicer Mokronog – Trebelno, Dolenjske Toplice, Šmarješke Toplice in Šentjernej.

Mokronog, Kulturni dom, 12. marca – 12. aprila 2024.
Dolenjske Toplice, Sitarjeva hiša, odprtje – 22. aprila 2024.

Razstava v Kulturnem domu v Mokronogu

Razstava v Sitarjevi hiši v Dolenjskih Toplicah