Saša Fuis POGLED unstaged.

21. 05. 2021 – 31. 10. 2021

V Kőlnu živeči fotograf Saša Fuis se tokrat domačemu občinstvu predstavlja z najnovejšim izborom fotografij iz cikla Pogled Unstaged. Naslov razstave je vsekakor v neposredni zvezi z deklarirano vsebino cikla predvsem pa se ta izraz nanaša na fotografov ustvarjalni pristop, čigar esenca temelji na principu intuitivnega, torej na sposobnosti, da ujame tisti delček sekunde, ki ga je kot fotograf začutil, brez kakršne koli intervencije v fizičnem smislu, kar nedvoumno definira njegov avtorski in idejni punktum.

Fotografije, ki so nastajale v obdobju osmih let, v vsebinskem oziru predstavljajo fotografsko spremljanje ulice. Avtor na fotografijah ovekoveča prozaične prizore nastale po Evropi in svetu, torej v prestolnicah sveta kamor je potoval zaradi svojega poklica in svoje fotografije. Posneti žanrski prizori so, ne glede na to, kako nepomembni oz. vsakdanji se na prvi pogled zdijo, predvsem zaradi avtorjevega pristopa v formalno tehničnem smislu ter zaradi svoje sporočilnosti, čustvenega, subjektivnemu izraza tako postavljeni v neposrednost umetniškega govora, ki je suveren in prepričljiv. Predvsem pa jih avtor, kot resnično tankočutni opazovalec, strne v sugestivna izhodišča, dovzetna za raznolike interpretacije in pomenske poudarke.

O avtorju

1961 rojen v Novem mestu, Slovenija
1980-1984 študij fotografije v Kőlnu
1987-1994 deluje kot fotograf in tehnični vodja v fotografskem studiu v Koelnu
od 1995 vodi svoj stalni studio v Kőlnu s poudarkom na fotografiranju umetniških del, na arhitekturni in studijski fotografiji