Novo mesto 1848 – 1918

25. 11. 2011 – 07. 03. 2015

Internetna stran razstave: novomesto1848-1918.si

Zloženka: NOVO MESTO 1848 – 1918 (PDF) ›

 

Z razstavo želimo ponazoriti utrip življenja prebivalcev Novega mesta v drugi polovici 19. stoletja.

Oblikovali smo šest vsebin: Avstrijsko cesarstvo, Krka in Novo mesto, mesto in mestni simboli, podobe mesta in ljudi, uprava in gospodarstvo ter društveno in družabno življenje. Na ogled je meščanska spalnica in salon, s čimer želimo predstaviti stanovanjsko kulturo meščanstva ob koncu 19. stoletja. Razstavljamo umetnoobrtne izdelke (pohištvo, kipi, zastave, servirna posoda, spominski predmeti itd) ter slikovno in arhivsko gradivo iz obravnavanega časa. Glasba iz orkestriona nas popelje v čas dunajskega valčka in Radetskega marša.

Poudarjamo pomen Novega mesta v narodnoprebudnem obdobju zgodovine Slovencev: prva uprizoritev gledališke igre Ta veseli dan ali Matiček se ženi, prvi ponatis Slave vojvodine Kranjske in sezidan prvi narodni dom na Slovenskem.

Velik del razstave je prilagojen ogledu slepih in slabovidnih oseb. Na razstavi je šest tipnih slik in manjši zatemnjen prostor, ki je namenjen videčim za pridobitev izkušnje s tipnim zaznavanjem razstavljenih predmetov in za lažje razumevanje sveta slepih.

Najmlajši obiskovalci bodo lahko razstavo spremljali tudi s pomočjo ilustracij in računalniške igre.

Z galerijo fotografij, kvizom in računalniško igro želimo razstavo približati tistim, ki jim je svet digitalnih vsebin bližje, in jih hkrati spodbuditi za ogled naše razstave v živo. Zatorej lepo povabljeni v Novo mesto na sprehod skozi drugo polovico 19. stoletja.

Na voljo so zloženka in katalog ter zloženka v braici.

 

Majda Pungerčar, avtorica razstave

Pogled na razstavno dvorano

Pogled na razstavno dvorano

Pogled na razstavno dvorano

Pogled na razstavno dvorano

Pogled na razstavno dvorano

Pogled na razstavno dvorano

Pogled na razstavno dvorano