Umetniki stekla;Pregled umetnikov in razstav sodobne steklarske umetnosti v Muzeju antičnega stekla v Zadru od leta 2009 do 2019

05. 09. 2019 – 19. 10. 2019

Razstava bo na ogled: 5. september 2019 – 19. oktober 2019

Muzej antičnega stekla v Zadru že polnih 10 let živi steklo v pravem pomenu besede in v nenavadni umetniški popolnosti te snovi. Je specializiran arheološki muzej z bogatim fondom antične steklenine, v okviru muzeja pa deluje tudi delavnica pihanja stekla.
Z razstavo predstavljamo pregled umetnikov in razstav sodobne steklarske umetnosti v Muzeju antičnega stekla v Zadru od leta 2009 do 2019. Ta zajema dela 30 umetnikov, ki so v tem obdobju razstavljali v MAS-u na samostojnih in skupinskih razstavah. Razstavljenih je skupno 55 umetnin iz Študijske zbirke sodobnega stekla Muzeja antičnega stekla v Zadru, štiri pa so bile posebej za razstavo izposojene iz zasebnih zbirk. Poleg steklenih del so razstavljeni plakati vseh 43 razstav sodobnega stekla, ki so bile v obdobju 10 let postavljene v MAS-u.
Avtorica razstave in monografije Ljudi od stakla (Umetniki stekla) je Jadranka Belevski, višja dokumentalistka, vodja oddelka za dokumentacijo Muzeja antičnega stekla v Zadru, dipl. umetnostna zgodovinarka, dipl. arheologinja. Glasbena spremljava razstave je del avtorske glasbe Milka Belevskega, ki jo je komponiral za stalno razstavo Muzeja antičnega stekla v Zadru in ima dva sklopa: „Doživetje stekla“ in „2010: Steklena odiseja“.