Kraljevi kozolci

22. 04. 2022 – 15. 08. 2022

Razstava bo na ogled: 22. april 2022 – 15. avgust 2022

Razstava KRALJEVI KOZOLCI je bila prvič postavljena leta 2020 v Deželi kozolcev, muzeju na prostem v Šentrupertu na Dolenjskem, kot obeležje 100. letnice rojstva prof. Nika Kralja, slovenskega arhitekta in industrijskega oblikovalca.

Zasnovana je kot potujoča razstava. Čut za mojstrsko izdelovanje, estetiko in dobro poznavanje slovenske stavbne dediščine so namreč Nika Kralja povezali s kozolcem.

Med terenskim delom je Niko Kralj na različnih delih Slovenije in izven njenih meja dokumentiral in proučeval kozolce, njihove detajle, se ukvarjal s tesarskimi orodji in njihovim poimenovanjem. Ob tipologiji kozolcev ga je zanimala njihova umestitev v krajino. V pogovorih z lastniki in izdelovalci kozolcev je odstiral številne zgodbe o razmerju med človekom in kozolcem.

Cilj njegovega terenskega dela je bila doktorska disertacija, ki pa mu je žal ni uspelo dokončati. Zapustil pa je obsežno dokumentarno gradivo, diapozitive, načrte, skice in terenske zapise. Marsikaterega kozolca iz njegovega arhiva danes ni več ali pa izgubil svojo prvotno namembnost.

Razstava je na ogled na muzejskih vrtovih.