50 LET novomeške katrce

06. 10. 2023 – 01. 03. 2025

Muzejska zbirka IMV, Drgančevje

Letos mineva 50 let, odkar je zapeljal prvi renault 4, pri nas bolj poznan kot katrca, iz proizvodne linije novomeškega IMV. Razstava o tem legendarnem vozilu je v počastitev tega jubileju. Namen razstave je opozoriti na bogato tehnično dediščino dolenjske prestolnice.

Obenem je cilj razstave popularizacija in krepitev prepoznavnosti stalne muzejske zbirke IMV v Drgančevju. To je pred leti ustanovil Klub prijateljev IMV, danes pa se ta zbirka ponaša z izjemnimi eksponati – 40 avtomobilov in prikolic ter namensko urejen poseben prostor z izdelki in dokumentacijo za izobraževalne namene. Gre za drugo občasno razstavo, ki so jo v teh prostorih postavili zaposleni v Dolenjskem muzeju,

Na razstavi  so na panojih predstavljeni začetki katrce v Franciji, začetki in razvoj proizvodnje v Novem mestu, tehnični podatki, prodaja katrc v številkah in prodajnih brošurah, poskus prenove dizajna, katrca v motošportu, zadnja katrca in nova električna katrca. V prostoru je na ogled izvrstno ohranjena novomeška katrca iz leta 1989 ter nekaj različnih modelov katrc skozi zgodovino. Preko avdio-video sredstev si lahko obiskovalci ogledajo proizvodnjo katrce v Novem mestu, tehnični priročnik serijske katrce, sestavo reli katrce  in fotografije lastnikov katrc. Razstavo dodatno popestrijo didaktične igre in preizkus vožnje preko računalniške igre.