1918, ali nam prineseš MIR? Dolenjska in Dolenjci med prvo vojno

14. 09. 2018 – 09. 03. 2019

V letošnjem letu, ko mineva 100 let od konca prve svetovne vojne in 100 let od ustanovitve Države Slovencev, Hrvatov in Srbov, z razstavo 1918, ali nam prineseš MIR? Dolenjska in Dolenjci med prvo vojno, v Dolenjskem muzeju Novo mesto, dodajamo nov kamenček v mozaik poznavanja obdobja prve vojne za območje Dolenjske.
Na razstavi pozornost namenjamo različnim dogodkom in področjem življenja na Dolenjskem v vojnem času, s poudarkom na letu 1918. Predstavljamo gradivo povezano z Dolenjci, ki so se kot vojaki borili na različnih frontah (izpostavljamo tri posameznike), kot tudi z ljudmi in dogodki nasploh v času vojne na Dolenjskem. Orožje v pravem pomenu besede na razstavi namenoma ni predstavljeno, saj želimo izpostaviti predvsem to, da vojna ni potekala le na bojišču in z orožjem v roki, ampak tudi v zaledju, kar je takrat Dolenjska bila.
Kot dopolnilo k razstavi predstavljamo tudi dokumentarno – umetniški film Jožeta Pogačnika Sarabanda za 17. regiment, ki je bil posnet na širšem območju Mokronoga.
V sodelovanju z Območnim združenjem Rdečega križa Novo mesto poteka ves čas razstave dobrodelna akcija, v kateri zbiramo prispevke v Sklad za pomoč ljudem v stiski. Ob tem pa lahko obiskovalec na številko 1918 pritrdi tudi svoj žebljiček miru.