LUKA ŠIROK Makro mikro ekspanzije

17. 03. 2023 – 17. 05. 2023

Luka Širok je eden izmed vidnejših umetnikov svoje generacije in vsestranski ustvarjalec vizualne umetnosti, ki se v likovnem izrazu loteva različnih slogovnih prijemov, od vidno razpoznavnih do abstraktno ekspresionističnih podob. Razstavljena dela so nastala v t. i. času korone, ko je svet preplavila nova stvarnost, ki je zatresla vsakdanjik, pod vprašaj postavila dotedanje norme in ekstremno preizkušala človeško potrpežljivost, vzdržljivost in moč. Pod vtisom tedanjega vsakdanjika so nastali Širokovi ogromni formati, »hibridni velikani«, kot jih poimenuje sam. Ti so v osnovi narejeni iz plastičnih materialov, ki spadajo med največje produkte tehnološkega razvoja in so zaradi svoje surovosti, grobosti in večtisočletne obstojnosti nedvomno ogrožajoč dejavnik. Zasnovani so kot nekakšni čuvaji, stražarji, kot navidezni zidovi, prepreke, ki nas zaustavljajo in postavljajo v pozicijo intelektualnega preizpraševanja o naravi njihovega obstajanja. Moč »hibridnih velikanov« se pomnogoteri, ko so zoperstavljeni s podobami na majhnih formatih upodobljenih obrazno izginjajočih figuralnih upodobitev, saj v tej kombinaciji delujejo kot grozeče opominjajoče prikazni naše podzavesti, kot mogočen konglomerat miselnih sinaps, ki nas počasi nadvladujejo.

Ustvarjanje Luke Široka je nagnjeno k eklekticizmu, njegovo ustvarjalno zorno polje je izredno široko in njegove čutne zaznave globoko senzibilne; v tem duhu nastajajo dela, ki so močno senzibilna, barvno intenzivna in gestualno izrazito nabita. 

Luka Širok, akademski slikar, ki je diplomiral na akademiji v Benetkah (Accademia di Belle Arti di Venezia) je bil v letu 2022 povabljen na 18. Novomeške likovne dneve, kjer je prejel posebno nagrado strokovne žirije, ki mu je omogočila samostojno razstavo, poimenovano Makro mikro ekspanzije.